گیاه جنتيانا(تب بر،تنبلی کبد،بی اشتهایی،سرطان)
نام گياه: جنتيانا
گیاه جنتيانا(تب بر،تنبلی کبد،بی اشتهایی،سرطان) نام جنتيانا از نام جنتيوس (Gentius)، پادشاه ايليريايي قرن دوم قبل از ميلاد، گرفته شده است.
ميگفتند او گياه جنتیانا را گياه دارويي معرفي کرده است. گياه جنتیانا در تهيه ترياق
(نوعي جوشانده که کيمياگرها استفاده ميكردند) به کار ميرود.
مردم آپالاچيا (Appalachia) ريشه آن را در جيب خود حمل ميکردند تا قدرت بدنيشان افزايش يابد.
دامپزشکها به منظور به اشتها آوردن حيوانات اهلي از گياه جنتیانا استفاده ميكردند.
نام رايج جنتيانا شامل گونههاي جنتيانا لوتيا، جنتيانا آندروسي، جنتيانا ويلوسا، جنتيانا کامپستريس،
جنتيانا ماکروفيلا و جنتيانا اسکابرا نيز ميشود. اين گونهها برخي اوقات
به جاي جنتيانا آفيشيناليس به کار ميروند.
بخشهاي مورد استفاده ی جنتیانا : ريشه، ريزوم
ويژگيهای جنتیانا : دگرگونساز، کرم کش، ضد باکتري، ضدعفوني کننده، ضد ويروس،
اشتهاآور، تقويت كننده تلخ، مسهل صفرا، محرك قاعدگي، تببر، ضد يبوست،
محرك غدد بزاقي، تقويت كننده معده
كاربرد داخلي جنتیانا : جوش صورت و پوست، بياشتهايي، آرتروز، سرطان، نقاهت، ديابت،
گازگرفتگي توسط سگ، اختلال گوارش، تب، نفخ شکم، نقرس، هپاتيت، تبخال، يرقان،
التهاب مفاصل، تنبلي كبد، مالاريا، چاقي، مسموميت، نيش مار، بزرگي طحال، بيماريهاي مقاربتي
نحوه کاربرد داخلي جنتیانا : تنتور
براي اين که گياه جنتیانا بيشتر به گوارش انسان کمک کند، تنتور آن را ده دقيقه تا يک ساعت
قبل از صرف غذا ميل کنيد. اين کار به تجزيه پروتئين و چربي کمک ميکند. آلمانيها قرنها
جنتيانا را براي گوارش بهتر غذا به کار ميبردند.گياه جنتیانا حتي ميتواند جذب مواد غذايي،
مثل آهن و ويتامين ب 12، را بهبود بخشد.
جنتيانا خيلي تلخ است، به طوري كه حتي اگر آن را به نسبت 1 به 12000 با مايع ديگري رقيق کنيم،
مزه تلخ هنوز هم حس ميشود. مزه تلخ آن بسيار خنک کننده است و باعث كاهش گرماي بدن
و در نتيجه کاهش تب و عفونت ميشود.
كاربرد موضعي جنتیانا : جراحت
نحوه کاربرد موضعي جنتیانا : براي تميز کردن جراحتها استفاده ميشود.
كاربرد جنتیانا در آشپزي: در تهيه نوشيدنيهاي الکلي، مثل ورموت،
آنگستورا بيترز (نوعي نوشابه تلخ) و استوکتون بيترز (نوعي نوشابه تلخ) استفاده ميشود.
طبع جنتیانا : تلخ، سرد، خشک
ترکيبات شيميايي جنتیانا : ترکيبات تلخ (آماروجنتيان، جنتيوپيسرين)، اسيد کينيک،
اينولين، پکتين، گالاکتون، آهن، فسفر
نکات لازم هنگام مصرف جنتیانا : ممكن است جنتيانا ترشيدگي معده و زخم معده را تشديد کند.
احتمال دارد مصرف زياد گياه جنتیانا باعث ايجاد حالت تهوع و استفراغ گردد. در طول حاملگي از آن پرهيز کنيد.