گیاه شمعداني(قاعدگی دردناک،خونریزی ، اسهال،دیابت،گلودرد،دندان درد)
نام گياه: شمعداني
گیاه شمعداني(قاعدگی دردناک،خونریزی ، اسهال،دیابت،گلودرد،دندان درد) نام علمي اين گيله، يعني گرانيوم (Geranium)، از کلمه يوناني گرانوس (Gheranos)، به معني
«مرغ ماهيخوار»، گرفته شده است، چون ميوه اين گياه شبيه منقار دراز اين پرنده است.
هنديهاي پا سياه از اين گياه براي جلوگيري از خونريزي استفاده ميکردند.
نام رايج گرانيوم شامل گونههاي گرانيوم روبرتيانيوم (محافظ گياه)، گرانيوم ماکروريزيوم
(شمعداني ريشه بزرگ)، گرانيوم ويسکوزيموم، گرانيوم کيسپيتوکوم، گرانيوم اريانتيوم،
گرانيوم بيکنلي، گرانيوم ريکاردسوني و ساير گونههاي شمعداني نيز هست که
اسامي آنها بعضي مواقع به جاي گونه گرانيوم ماکولاتيوم به کار ميرود.
بخشهاي مورد استفاده ی شمعدانی : بخشي از گياه که روي زمين قرار ميگيرد، ريشه.
ويژگيهای شمعدانی : ضد ويروس، منقبض كننده، قطعكننده خونريزي، تقويت كننده،
شفا دهنده زخم
كاربرد داخلي شمعدانی : وبا، ديابت، اسهال، اسهال خوني، قاعدگي دردناك، التهاب معده،
خونريزي، خونريزي پس از زايمان، افتادگي، زخمهاي داخلي
نحوه کاربرد داخلي شمعدانی : چاي، تنتور، کپسول
شمعداني منقبض كننده است. به همين خاطر بافتها را منقبض کرده و جلوي خونريزي را ميگيرد.
در نتيجه براي زخمهاي داخلي که خونريزي ميکنند، مفيد است.
اسيد تانيک و اسيد گاليک در اين خواص شمعداني نقش دارند.
كاربرد موضعي شمعدانی : تورم چشم، شکستگي، بواسير، گزيدگي حشرات، دفع کننده حشرات،
لوکورهوا، زخم دهان، چربي پوست، جوش، گلودرد، رگ به رگ شدن اندامها، برفک،
ورم لوزهها، دنداندرد، جراحت
نحوه کاربرد موضعي شمعدانی :
به صورت کمپرس براي درمان تورم چشمها استفاده ميشود. پودر تهيه شده از آن را به جراحتهايي
كه خونريزي ميكنند ميمالند. براي درمان گلودرد، برفک، لوزه و زخم، براي شستشوي
دهان يا غرغره استفاده نماييد. شمعداني براي جراحتهاي در حال خونريزي، شکستگي،
رگ به رگ شدن اعضا، گزيدگي حشرات، جوش، دنداندرد و بواسير مرهم خوبي است.
براي درمان لوکورهوا با آن دوش بگيريد. در صورت چرب شدن موي سر و صورت،
بخار آن را به صورت خود بزنيد يا موي سرتان را با آن شستشو دهيد. برگهاي خرده شده
گياه شمعدانی روي پوست ماليده ميشوند تا پشه را از خود دور کنند.
كاربرد شمعدانی در آشپزي: گلها و برگهاي گياه شمعدانی قابل خوردن هستند.
ولي از آن جا که بسيار منقبض كننده هستند، خوردن آنها خيلي خوشايند نيست،
مگر اين که با ساير خوردنيها مخلوط شود. گلها يا برگهاي گياه شمعدانی را ميتوان
به تنهايي به عنوان چاشني به غذا اضافه نمود.
طبع شمعدانی : تند، تلخ، خنثي
ترکيبات شيميايي شمعدانی : تانينها (اسيد گاليک)، اولئورسين، اسيد سيتريک