دکتر آرام : روانشناس بالینی و سلامت عضو انجمن روانشناسان آمریکا ، مترجم مولف ، محقق علوم متافيزيك، فرا روانشناسي ، مغناطیس درمانی ، مخترع و مبتکر تکنیک های ویژه تجسم خلاق

0 تا 100 هوش هیجانی بالا و کاربرد آن در موفقیت

هوش هیجانی بالا و کاربرد آن در موفقیت

هوش هیجانی یا هوش عاطفی و هوش احساسی نام های متفاوت برای یک عبارت بکار برده می شود؛ هوش هیجانی «Emotional Intelligence» که به آن هوش عاطفی نیز گفته می شود و برخی از آن با نام هوش احساسی نیز یاد می کنند موضوع این مقاله در مورد این هوش می باشد. مطالب مهمی که در این مقاله دیده می شود به صورت زیر می باشد :

در ابتدا تعریف های مختلفی از هوش هیجانی بیان شده است. در ادامه تاریخچه هوش عاطفی مورد بررسی قرار گرفته شده است.

مؤلفه های هوش احساسی موضوع بعدی است که پیرامون آن مطالبی دیده می شود. به نظر شما افرادی که هوش هیجانی زیادی دارند چه ویژگی های دارند؟ پیرامون این موضوع بحث شده است. و چندین مطلب دیگر که با دریافت مقاله هوش هیجانی می توانید به آن مطالب نیز دسترسی داشته باشید. هوش هیجانی یا هوش عاطفی و هوش احساسی

تعریف هوش هیجانی

زمانی که ما بتوانیم عواطف و هیجانات درونی خود را بشناسیم و آن ها را به کنترل خود دراوریم می توانیم گفت دارای هوش هیجانی بالا یا هوش عاطفی زیادی هستیم. در واقع می توان گفت کسانی که هوش هیجانی بالایی دارند از این مهارت و توانایی برخوردارند که بتوانند خود را بشناسند و بفهمند که در درون خود چه افکار، هیجانات، احساسات و عواطفی دارند. با داشتن هوش هیجانی می توانیم این مهارت را به دست آوریم که بتوانیم در زندگی شخصی و اجتماعی و همچنین زندگی کاری خود روابط خوب و دوستانه ای را با دیگران برقرار کنیم.

تاریخچه هوش هیجانی 

در سال 1990 دو روانشناس به نام های «جان مایر» و « پیتر سالووی» مبحث هوش هیجانی را تعریف نمودند که بر مبنای تحقیقات بسیاری که صورت گرفته بود.

هوش هیجانی افراد ورای هوش معمولی بوده و تنها بالا بودن هوش برای موفقیت کافی نیست بلکه داشتن قدرت کنترل احساسات و عواطف خود و دیگران و نیز دانستن تفاوتی که بین رفتارهای متفاوت و اثرات آن بوجود می آید و بتوانند از این دانش برای بهبود زندگی خود استفاده نمایند موفق تر می باشند. به عبارتی دیگر افرادی که می دانند کجا، چرا، چه موقع و در برابر چه کسی عصبانی شوند یا هوش هیجانی بالاتری دارند موفق تر می باشند.

انواع هوش هیجانی 

بصورت کلی هوش هیجانی دارای چهار دسته  بوده که به شرح زیر می باشد:

  • خودآگاهی؛ آگاهی نسبت به احساسات خود و درک شرایطی که در آن هستید.
  • خود مدیریتی؛ توانایی مدیریت احساسات و رفتارهای خود در موقعیت‌های مختلف.
  • آگاهی اجتماعی؛ توانایی درک احساسات و رفتارهای دیگران.
  • مدیریت روابط؛ توانایی رفع تضادها در رابطه با دیگران، اثرگذاری روی آنها و سرپرستی یک گروه.

روشهای اندازه گیری هوش هیجانی در فرد

روش های متفاوتی برای سنجش میزان هوش هیجانی افراد وجود دارد که به اختصار بیان می گردند:

⭕ مقیاس هوش هیجانی وانگ (WEIS)

این روش توسط چی-سام وانگ و کنت اس لاو در سال ۲۰۰۲ به وجود آمده است و به دو قسمت تقسیم می گردد شامل 20 سناریو برای پاسخ گویی توسط افراد برای شناسایی واکنش آنها به موقعیت های متفاوت می باشد. و بخش دوم آن نیز 20 جفت سئال انتخابی برای انتخاب بهترین توانایی و نقاط قوت خود می باشد این آزمون برای ارزیابی چهار مورد در افراد به وجود آمده است.

✔️ ارزیابی خود عاطفی (SEA): برای قدرت درک و بیان احساسات خود فرد می باشد.

✔️ ارزیابی عاطفی دیگران (OEA): قدرتی که هر فرد برای درک احساسات دیگران دارد.

✔️ تنظیم عواطف (ROE): قدرت هر فرد برای مدیریت احساساتش بیان می گردد.

✔️ استفاده از احساسات (UOE): قدرت اینکه عواطف و احساست خود را به بهترین نحوی مورد استفاده قرار داد و برای پیشرفت از آنها استقتوانایی هدایت احساسات خود به سمت فعالیت‌های سازنده.

 

  • انواع هوش هیجانی 

    هوش هیجانی به معنای استفاده صحیح از احساسات درست در جای مناسب می باشد.

⭕ پرسشنامه شایستگی عاطفی و اجتماعی (ESCI)

این پرسشنامه بر اساس یک  آزمونی قدیمی تر به نام پرسشنامه خود ارزیابی به وجود آمده است در زمان انجام این آزمون و اساس آن به این صورت است که فرد دیگری که شخص را بخوبی می شناسد به ویژگی های وی نمره داده و بر اساس این سیستم نمره دهی برای شناخت خصوصیات رفتاری افراد در اجتماع طراحی شده است و بنابراین می توان از این پرسشنامه برای ارزیابی هوش هیجانی شخص در وضعیت مدیریتی و متخصصان در سازمانها و شناسایی بهترین افراد درون تیم ها کاربرد دارد.

⭕ آزمون هوش هیجانی Mayer-Salovey-Caruso (MSCEIT)

این تست هوش چهار مدل هوش هیجانی را بررسی می نماید. و به صورت وظایف خاصی می باشد که به عهده شرکت کنندگان قرار داده می شود تا بتوان ابتکار عمل آنها در رسیدگی به چالش ها و مسائل عاطفی روزمره خود را دارا هستنند.

⭕ فهرست ضریب عاطفی 2.0 (EQ-i-2.0)

این مورد هم ابزار ارزیابی آنلاینی است که بررسی دقیقی از قدرت و توانایی‌های بالقوه هر فرد را نشان می‌دهد. آزمون مذکور برای به دست‌آوردن تصویری از شیوه عملکرد عاطفی هر فرد، نقاط قوت و چشم‌انداز آینده او متمرکز است. بینش حاصل از این آزمون به اشخاص کمک می‌کند که به رهبری مؤثرتر و فردی قوی‌تر تبدیل شوند؛ چه از نظر شخصی و چه از نظر حرفه‌ای.

⭕ پرسشنامه هوش هیجانی صفت (TEIQue)

این پرسشنامه بخش به دو صورت بلند (TEIQue – LF) با گزارشی حاوی 153 بخش و 15 خرده مقیاس برای اندازه گیری گزینه‌هایی شامل سازگاری، بیان عاطفی، عزت نفس، آگاهی اجتماعی و مدیریت استرس هستند و در زمان 25 دقیق و کوتاه (TEIQue – SF) شامل 30 بخش میباشد که هدف آن

⭕ نمایه شایستگی عاطفی (PEC)

این آزمون به صورت بررسی هوش هیجانی درون‌ فردی و بین‌ فردی به صورت جداگانه در افراد می باشد. این آزمون در جهت بررسی پنج نکته در افراد می گردد اینکه افراد به چه صورتی احساسات خود و دیگران را شناسایی می‌کنند؛چگونه آنها را درک نموده و ابراز می کنند و شنوای احساسات دیگران می باشند و سپس این احساسات را به چه نحوی مدیریت و استفاده می کنند.

افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند دارای چه ویژگی هایی هستند؟

دو ویژگی بهره هوشی و هوش هیجانی با یکدیگر متمایز اند اما متضاد هم نیستند. همه ی انسان ها دارای ترکیبی از هوش و هوش عاطفی هستند و به ندرت می توان افرادی را یافت که دارای هوش پایین و هوش احساسی بالا باشند و با بالعکس. مردانی که از بهره هوشی بالایی برخوردارند عموماً دارای ویژگی هایی مثل بلند پروازی، فخر فروش، عیب حو، سرسخت و در مباحث عاطفی کاملا سرد و بی روح هستند.

مردانی که دارای EQ بالایی هستند غالباً مردانی هستند که در برابر ترس از خود مقاومت نشان می دهند و بسیار خوش برخورد و خنده رو هستند همچنین آن ها افرادی مسئولیت پذیر و با ظرفیت اند و در زندگی اجتماعی با افراد دیگر و با خودشان راحت و صمیمی اند.

تلفن تماس برای اطلاعات بیشتر با موسسه تجسم خلاق

02188302523

تلگرام و واتساپ

09011594943

تفاوت بین زنان و مردان از لحاظ هوش هیجانی و بهره هوشی

در تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه کالیفرنیا بر روی دو جنس و بررسی تفاوت های آنها و ارتباط آن با بهره هوشی و هوش هیجانی آنها نتایج بدست آمده نشان داد است:

مردانی که دارای بهره هوشی بالاتری هستند نسبت به همتایان خود کمروتر و حساس تر بوده اصولا از لحاظ عاطفی سردتر بوده و از لحاظ جنسی رضایت کافی را از روابط خود ندارند. در حالی که زنانی که دارای بهره هوشی بالاتری می باشند دارای روابط اجتماعی بالایی هستند و در بروز خشم خود خود دار تر بوده هرچند که بطور معمول درون گرا و همواره در حال فکر و خیال و احساس گناه می باشند.

مردانی که دارای هوش هیجانی بالاتری هستند نسبت به همتایان خود دارای روابط اجتماعی بالاتری بوده، تعادل رفتاری بیشتری دارند و شاد و سرزنده‌ تر هستند. این افراد دارای حس تعهد بالای برای اهداف خود و دیگران دارند همچنین مسئولیت پذیر مهربان هستند. در مقابل زنانی که هوش هیجانی بالاتری دارند همانند مردانی که این خصیصه را دارا هستند اجتماعی می باشند و تمایل به مثبت اندیشی در آنها بالاتر می باشد. شادتر بوده و به ندت احساس ناراحتی یا گناه می کنند.

چگونه می توانیم هوش هیجانی خود را افزایش دهیم؟

اصلی ترین کار در یادگیری و افزایش هوش هیجانی این است که بتوانیم هیجانات اصلی و فرعی را بشناسیم. بعضی از هیجانات ما در گروه اصلی قرار می گیرند که دارای ترکیبات فرعی هستند به عنوان مثال خشم یک هیجان اصلی به حساب می آید که دارای اعضایی مانند پرخاشگری، اذیت کردن، تند خویی، احساس تنفر و … است یا ترس یک هیجان اصلی است که شامل اعضایی مانند دل نگرانی، وحشت، اضطراب، دو دلی، هراس و … است.

پس از اینکه انواع هیجانات را به صورت دقیق و ظریف شناختیم گام بعدی خود آگاهی است. منظور از خودآگاهی این است که ما بتوانیم احساسات خود را بشناسیم و تشخیص دهیم سپس آن ها را در غالب واژه بیان کنیم. یکی از کارهایی که می توانیم در افزایش کیفیت خودآگاهی انجام دهیم این است که در زمان هیجانی شدن از خودمان بپرسیم که الان چه احساسی دارم؟ حس حسادت دارم یا خشم؟ با این کار پس از مدتی میفهمیم که در برابر هر احساسی چه واکنشی باید نشان دهیم.

رهبری و مدیریت با هوش هیجانی

برای رهبری در یک سازمان ویژگی های خاصی لازم است که بتوان با تغییرات منطبق شد. یکی از مهمترین این ویژگی ها که در ایجاد این انطباق می تواند به مدیران کمک کند هوش هیجانی است. مدیرانی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند می توانند با رضایت و ایجاد تعهد در کارکنان و بالاترین سطح کیفیت و بهره وری به اهداف خود دست پیدا کنند.

هوش عاطفی به هیچ وجه ذاتی نیست و باید آموخته شود. طبق بررسی های انجام شده دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که در میدان رقابت در آینده مدیرانی به پیروزی خواهند رسید که با منابع انسانی خود به صورت اثر بخش تر و نتیجه بخش تری رابطه برقرار کنند.

در صورت هرگونه سوال می توانید با واحد پشتیبانی ما به صورت تلفنی و تلگرام ارتباط بگیرید. 

واحد پشتیبانی و راه ارتباطی با مرکز تجسم خلاق

۰۲۱۸۸۳۰۲۵۲۳

۰۹۰۱۱۵۹۴۹۴۳

 

کانال تلگرام مجموعه تجسم خلاق

 

صفحه اینستاگرام مجموعه تجسم خلاق

مطالب مرتبط

بلوغ و کوچه پس کوچه های خودآگاهی

بلوغ و خودآگاهی - آیا آنچه ما در مورد خودمان فكر می كنیم، با ...

دیدگاهها

بدون دیدگاه