دکتر آرام : روانشناس بالینی و سلامت عضو انجمن روانشناسان آمریکا ، مترجم مولف ، محقق علوم متافيزيك، فرا روانشناسي ، مغناطیس درمانی ، مخترع و مبتکر تکنیک های ویژه تجسم خلاق

افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی چیست؟

افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی چیست؟

اختلال عاطفی فصلی یک مدل افسردگی فصلی به حساب می آید که در فصل خاصی مانند تابستان و زمستان بروز می نماید. و در کل افراد مبتلا به این مدل افسردگی در طول سال کلا حال عادی داشته و مشکلی ندارند اما در طول یک فصل خاص اصولا تابستان یا زمستان دچار افسردگی می گردند. اختلال عاطفی فصلی (Seasonal affective disorder) و آن را به طور خلاصه SAD نام دارد.

مقدمه

آیا تاکنون روزهای کوتاه، گرفته و تاریک زمستان باعث احساس خستگی، بی‌حوصلگی یا افسردگی در شما شده است؟ همه مردم به نوعی ردّ پای زمستان را در خلق و خوی خود حس می‌کنند امّا بعضی‌ها در طول زمستان به طور جدّی گرفتار افسردگی شدید می‌شوند. باید این عارضه، اختلال عاطفی فصلی یا به طور خلاصه SAD نام دارد.

افرادی که دچار این اختلال هستند، احساس افسردگی، تحریک‌ پذیری و خستگی می‌کنند. در اغلب موارد، این‌گونه بیماران با ترکیبی از نور درمانی و داروهای ضد افسردگی درمان می‌شوند امّا پژوهش‌ها نشان داده است که روش‌های رفتاری شناختی نیز در درمان این اختلال مؤثرند.

اختلال عاطفی فصلی چیست؟

این اختلال، نوعی افسردگی است که در طول ماه‌های زمستان بروز می‌کند. شکل خفیف‌ تری از اختلال عاطفی فصلی ( SAD )، با نام «افسردگی زمستان» شناخته می‌شود.

نشانه‌های SAD از اواخر پائیز و هنگامی که مدّت روشنایی روز کمتر می‌شود (یا به اصطلاح، روزها کوتاهتر می‌شوند) بروز می‌کند و تا اواخر زمستان و اوایل بهار پابرجا می‌ماند.

چه کسانی دچار اختلال عاطفی فصلی می‌شوند؟

حدود 10 الی 200 درصد جمعیت دنیا به اختلال عاطفی فصلی مبتلا می گردند که از این میزان نیز 70 تا 80 درصد مبتلایان به اختلال عاطفی فصلی را زنان تشکیل می‌دهند. این اختلال بیشتر در مناطقی از کره زمین که دارای عرض جغرافیایی بالاتری هستند و نور آفتاب کمتری دارند وجود دارد.

برخی از افرادی که در دفاتری کار می‌کنند که دسترسی کمتری به نور طبیعی دارند، ممکن است این اختلال را در تمام طول سال تجربه کنند. هرچند پایین بودن میزان ویتامین D که تولید آن در بدن به نور مستقیم خورشید بسته می باشد نیز در این امر موثر می باشد.

چه چیزی باعث اختلال عاطفی فصلی می‌شود؟

هنگامی که نور از طریق چشم‌ها عبور می‌کند و به مغز می‌رسد، سروتونین ( Serotonin ) آزاد می‌شود. در طول پاییز و زمستان، روشنایی روز کمتر از بهار و تابستان است و این امر باعث پائین آمدن سطح سروتونین در بدن می‌شود.

سروتونین، مادّه شیمیایی مهمی در مغز است که به عنوان «انتقال‌ دهنده عصبی» شناخته می‌شود. انتقال‌ دهنده عصبی، مولکولی در مغز است که به سلول‌های عصبی کمک می‌کند که با یکدیگر کار کنند.

یکی از نقش‌ها و وظایفی که سروتونین در مغز دارد، عمل کردن به عنوان پلیس راهنمایی و رانندگی برای سایر انتقال‌ دهنده‌های عصبی است. بدون وجود سروتونین به مقدار کافی، بسیاری از فعالیت‌های بدن و از جمله حالت‌های روحی، تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

کاهش روشنایی روز، باعث افزایش تولید هورمون خاصی در بدن به نام ملاتونین ( melatonin ) می‌شود. نقش ملاتونین هنوز به درستی مشخص نشده است امّا تصوّر می‌شود که به فرایند خوابیدن کمک کند زیرا بدن آن را در شب و در خلال خواب، آزاد می‌کند.

این دو باهم، یعنی کمبود سروتونین (که باعث هماهنگی و همکاری سلّول‌های عصبی می‌شود) و افزایش ملاتونین (که بدن را به حالت خواب می‌برد) باعث اختلال عاطفی فصلی می‌شوند.

علل اختلال عاطفی فصلی

کمبود نور و کاهش ترشح سروتونین را از دلایل افسردگی فصلی می دانند.

نشانه‌های اختلال عاطفی فصلی چیست؟

☔ میل شدید به کربوهیدرات‌ها و قند (گاهی با افزایش وزن توأم می‌گردد)

☔ کاهش تمایل جنسی

☔ مشکل در تمرکز کردن کاهش کارایی

☔ مشکل در بیدار شدن در صبح‌ها

☔ خستگی

☔  لذت نبردن یا کاهش علاقه نسبت به فعالیت‌هایی که معمولاً ارضاء کننده هستند. مثل خواندن یک کتاب خوب یا گوش دادن به موسیقی

☔ احساس افسردگی یا غمگینی

☔ بی‌حوصلگی

☔ رخوت و خواب‌ آلودگی

☔ کاهش دمای بدن

☔ خوابیدن به مقدار زیاد

☔ کناره‌ گیری از فعالیت‌های اجتماعی

اختلال عاطفی فصلی  چگونه تشخیص داده می‌شود؟

نشانه‌ها و عوارض ذکر شده، پایه‌های اصلی تشخیص اختلال عاطفی فصلی را تشکیل می‌دهند. این اختلال مشابه افسردگی بالینی نیست. افسردگی، نوسان فصلی ندارد.

روش‌های درمان اختلال عاطفی فصلی چیست؟

روشهای درمانی متفاوتی برای اختلال اختلال عاطفی فصلی وجود دارد اما نکته مهم در این مورد اینست که در برابر این مدل از افسردگی ساده نگذریم و به دنبال راه چاره ای برای آن باشیم.

1- نور درمانی

درمان اولیه اختلال عاطفی فصلی، نوردرمانی است. این روش هم توسط انجمن پزشکی آمریکا و هم انجمن روان‌ پزشکی آمریکا توصیه شده است. نور درمانی یعنی افزودن نور بیشتر به محیط.

نوردرمانی باید از اواسط شهریور و پیش از شروع نشانه‌ها و عوارض آغاز گردد. نوردرمانی معمولاً هر روز صبح و درست پس از بیدار شدن از خواب باید صورت گیرد. پژوهش‌ها نشان داده است که بهترین مقدار مصرف، 10000 لوکس به مدّت 30 دقیقه است. برای بعضی‌ها یک جلسه نور درمانی دیگر در بعد از ظهر نیز ممکن است لازم باشد.

معمولاً از دستگاهی به نام «جعبه نور» برای این کار استفاده می‌شود. این جعبه حاوی لامپ‌های فلورسنت است و به سادگی قابل حمل می‌باشد. فرد می‌تواند آن را در هر مکانی که مناسب تشخیص می‌دهد، مانند روی پاتختی، روی میز کار و یا روی میز آشپزخانه، قرار دهد. نباید به طور مستقیم به نور نگاه کرد.

یک جلسه نور درمانی می‌تواند بین 15 دقیقه تا 3 ساعت طول بکشد و میزان تابش نور نیز بسته به هر فرد متفاوت است. امّا همان گونه که گفته شد، بهترین مقدار مصرف 10000 لوکس برای 30 دقیقه است. بنابراین اگر جعبه نور شما 2500 لوکس نور ساطع می‌کند باید مدّت نور درمانی را نیز متناسب با آن، چهار برابر یا 2 ساعت در نظر بگیرید.

تلفن تماس برای اطلاعات بیشتر با موسسه تجسم خلاق

02188302523

تلگرام و واتساپ

09011594943

    نور درمانی ممکن است اثرات جانبی نیز همراه داشته باشد، هر چند گزارش مهمی در این مورد داده نشده است. برخی از اثرات جانبی عبارتند از:

☔ مشکل در خوابیدن

☔ خستگی در چشم‌ها

☔ احساس بی‌تابی

☔ سردرد

☔ بی‌حوصلگی

☔ تهوّع

2-  داروهای ضد افسردگی

داروهای ضدافسردگی نیز در درمان اختلال عاطفی فصلی به کار می‌روند. برخی از داروهایی که مانع از جذب دوباره سروتونین می‌شوند (SSRI‌ها) مانند زولافت، پروزاک و پاکسیل نیز می‌توانند به همراه نور درمانی برای درمان عوارض این اختلال مصرف شوند.

3- سایر ایده‌های خود درمانی

☔ مصرف کمتر کربوهیدرات‌ها

☔ مدیریت استرس

☔ ورزش کردن بیشتر

☔ افزودن نور به محیط کار و زندگی، با افزودن لامپ یا کنار زدن پرده‌ها یا قطع شاخ و برگ‌های درخت‌هایی که مانع از رسیدن نور خورشید هستند.

☔ داشتن یک برنامه خواب ثابت

☔ نشستن کنار پنجره، در صورت امکان

☔  راه رفتن در روزهای آفتابی، حتی روزهای سرد زمستان

☔ مسافرت رفتن به مکان‌های گرم و آفتابی، به هنگام تعطیلات

در صورت هرگونه سوال می توانید با واحد پشتیبانی ما به صورت تلفنی و تلگرام ارتباط بگیرید. 

واحد پشتیبانی و راه ارتباطی با مرکز تجسم خلاق

۰۲۱۸۸۳۰۲۵۲۳

۰۹۰۱۱۵۹۴۹۴۳

 

کانال تلگرام مجموعه تجسم خلاق

 

صفحه اینستاگرام مجموعه تجسم خلاق

مطالب مرتبط
دیدگاهها

بدون دیدگاه